Menu

Romeinse schoenzool

  • Vlaardingen
  • Romeinse tijd
  • Schoen
  • Archeologisch depot gemeente Vlaardingen
Bron: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/
Bron: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/

Modieuze mannenschoen, mt. 36/37

Deze zool is vlakbij een Romeinse dam gevonden die in 1996 opgegraven werd op het bedrijventerrein Hoogstad. Het is een slanke buitenzool van een rechterschoen, die gemaakt is van rundleer en geheel in twee├źn is gespleten. De gaatjes in de zool geven de plaatsen aan waar ooit 50 kleine nageltjes zaten. Van deze mooie spijkertjes, waarvan de koppen een doorsnede van 6-7 mm hebben, zijn tijdens de opgraving 9 stuks gevonden.

Bespijkerde schoenen werden in de Romeinse Tijd door specialisten gemaakt en waren sterk modegevoelig. Er kwamen verschillende types voor: schoenen, laarzen, sandalen en slippers. Hoewel het bovenleer van deze schoen niet bewaard is gebleven, bewezen de indrukken op de binnenkant van de zool dat het om een gesloten schoen ging met een binnenzool en een hielversterking.

Het slanke, licht gepunte model van de zool is typerend voor de tweede helft van de tweede eeuw. Ook de nette spijkertjes en het spijkerpatroon zijn kenmerkend voor het betere schoeisel uit deze periode. De buitenkant van de zool is licht versleten en de voorkant vertoont op de plaats van de grote teen extra slijtage. Dit bewijst dat de schoen ook echt gedragen is. Maar door wie?

De gepunte teen wijst erop dat de drager een man was. Hij had schoenmaat 36/37. Dit lijkt nu klein, maar in de Romeinse Tijd worden alle maten vanaf 35 tot mannenmaten gerekend. De eigenaar moet een welgestelde en modebewuste man zijn geweest die zijn schoenen bij een specialist kon kopen.

Bron: gemeente Vlaardingen

Waar werd deze vondst gedaan?


Romeinse schoenzool