Menu

Twee Portugese borden

Foto: Archeologie Dordrecht

Lijkt op porselein, is het niet

De vorm van de twee Portugese faience borden, afkomstig van de opgraving van huis Scharlaken (1986), is ontleend aan het porselein. In de 16de eeuw was Lissabon de belangrijkste handelsplaats van Europa. Hollandse kooplieden kochten in Lissabon hun specerijen en porselein. Door de grote vraag naar dit soort keramiek werden in Portugal imitaties gemaakt. Zo werden Spaanse en Italiaanse faience vormen gekopieerd.

Het glazuur van de borden is helder wit en vertoont aan de onderkant kleine putjes, waarmee het zich onderscheid van Italiaanse faience. De decoratie in blauw is donker en licht.

Het linker bord heeft nog Moorse invloeden door de geometrische vormen. De achterkant heeft echter een Chinese panelen indeling met Moorse veertjes. De beschildering van dit bord is een Portugese mix van Chinese en Mediterrane vormen.
Het rechterbord heeft een vlag (de rand van het bord) met een medaillon van rozenbottel of pioenroos. Op de spiegel (het vlakke deel van het bord) zit een hond een konijn achterna. De achterzijde heeft een indeling in vlakken met abstracte bamboemotieven.

De accolades op de rand van beide borden zijn overgenomen van het Kraakporselein (echt porselein uit China). Het kan zijn dat deze borden geen handelsproduct waren, maar meer een ‘giftexchange’.

Bron: Dordrecht Ondergronds

Waar werd deze vondst gedaan?


Twee Portugese borden